Nieuws

Gutenberg - Nieuwe editor

MPCHelpdeskWordPress werkt al een flinke tijd aan het project Gutenberg. Het is de bedoeling dat Gutenberg de nieuwe editor wordt binnen WordPress. WordPress kan zo de strijd aan met andere platforms die front-end editors aanbieden. Op dit moment is Gutenberg te downloaden als plugin, het uiteindelijke doel is dat Gutenberg deel gaat uitmaken van WordPress 5.0. Gutenberg gaat werken met Blocks. Deze blokken kan je op een pagina of in een bericht “slepen”.
Voordelen van Gutenberg spreken voor zich. Een aantal belangrijke voordelen op een rijtje:

  • Gutenberg maakt WordPress intuïtiever voor nieuwe gebruikers.
  • Content die gemaakt is met Gutenberg is "future proof" en zal in alle grote browsers goed werken.

Eventuele nadelen:

  • Gutenberg lijkt minder geschikt voor het schrijven van content.
  • Het kan zo zijn dat simpele taken met Gutenberg  langer duren dan in de huidige situatie, doordat de icoontjes wellicht wennen is en tot verwarring kunnen zorgen.

Waarom van HTTP naar HTTPS?

MPCHelpdeskHTTPS is bij steeds meer websites aanwezig. Toch blijkt uit onderzoek van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) eerder dit jaar, dat bij grofweg 85% van de bedrijfswebsites nog geen gebruik maakt van HTTPS.

 

HTTPS staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure. Dit is een manier waarmee een browser veilig verbinding kan maken met een website. Bij HTTPS zijn data en gegevens, welke uitgewisseld worden tussen bezoekers en een website, versleuteld. Dit ´versleutelen´ houdt in dat de gegevens, voorafgaand aan het verzenden, onherkenbaar worden. Dit wordt vervolgens weer omgezet nadat deze zijn aangekomen bij de bestemming, bijvoorbeeld na het invullen en verzenden van een webformulier. Bij HTTP is geen sprake van deze versleuteling. Hierdoor kunnen deze gegevens door kwaadwillenden gemakkelijker onderschept en misbruikt worden. Doorgewinterde hackers zijn goed in het onderscheppen van gegevens waarbij we het vaak niet eens doorhebben, bijvoorbeeld als je op dezelfde wifiverbinding zit. Bij HTTPS kunnen hackers deze gegevens nog steeds wel onderscheppen, alleen kunnen ze er niks mee omdat ze geen sleutel hebben en het niet kunnen ontcijferen.

Wat doe je na de WordPress installatie - 1

MPCHelpdeskJe kunt WordPress heel snel installeren, bij veel hosting providers kan dit automatisch voor jou geregeld worden. Door in te loggen in jouw account bij de desbetreffende hosting provider kan je aangeven welke CMS je graag wil laten installeren. Dit is direct gebeurd en daarna kan je direct met jouw website aan de slag. Na de installatie van het CMS WordPress is het verstandig om eerst een aantal instellingen langs te gaan. Wanneer je hier en daar direct het nodige optimaliseert, pluk je daar de vruchten van zodra je website live staat. Checklist voor het dashboard

Laten we aftrappen met het dashboard, het eerste wat je ziet nadat je bent ingelogd na een WordPress-installatie:
(jedomeinnaam/wp-admin). Dit paneel bevat meerdere submenu’s waarin je gelijk aan de slag kunt met het aanpassen van de instellingen.

Grote schoonmaak na een WordPress-installatie

Wat is er fijner dan te beginnen met een schone lei na het installeren van WordPress? WordPress komt standaard met enkele voorbeeldbestanden om je makkelijker te laten zien wat het allemaal in zijn mars heeft. Leuk om een volledig beeld te krijgen van alle functionaliteiten, maar storend als je van een strak overzicht houdt. Haal daarom gelijk een bezem door de volgende voorbeeldbestanden:

Het standaardartikel onder Berichten
De standaardpagina onder Pagina’s
De twee ongebruikte thema’s onder Weergave/Thema’s
De ‘Hallo Dolly’-plug-in onder Plugins

Verwijder het standaardbericht en de standaardpagina ook uit de prullenbak om er volledig vanaf te zijn.

WordPress.com of WordPress.org

MPCHelpdeskVeel websites worden tegenwoordig met WordPress gemaakt, waaronder ook veel bekende sites.
Volgens WordPress zelf kan dit zomaar  30 procent van alle sites beslaan.
Iedereen kan met wordpress aan de slag voor een eigen website.
Op wordpress.com kan men gratis met een site beginnen.
Je krijgt daar een wordpress domein en kunt meteen aan de slag met het uitkiezen van een mooie template. Het is een redelijk makkelijke tool om te gebruiken en als je later wat meer leert over webdesign kun je er nog meer mee doen.
WordPress.org hoort overigens ook bij wordpress, maar is voor mensen die wat meer verstand hebben van webdesign en al een eigen hostingpakket, database en domeinnaam hebben.
Er bestaan grote voordelen om toch een website te bouwen via WordPress.org:

  • een eigen domeinnaam
  • een mailbox met emailadres met eigen domeinnaam
  • staat proffesioneel

Wellicht lukt dit zelf, en anders zijn er diverse bedrijven die dit voor u kunnen verzorgen.

WordPress populairder dan ooit

WordPress is op het moment het meest populaire content management systeem van de wereld. En het bijzondere is: er komt voorlopig nog geen einde aan, want het groeit nog steeds. Alleen al tussen januari en juli 2015 groeide het gebruik van WordPress met 7 procent. Rond de 25 procent van alle websites op de wereld wordt met WordPress gemaakt. Dat zijn ongeveer 75 miljoen websites. IVeel bloggers gebruiken het populaire WordPress, maar ook veel top nieuws websites bouwen hun website met het meest gebruikte cms ter wereld.

Ilegale WordPress-themes met backdoor

WordPress-gebruikers zijn gewaarschuwd voor een populaire website die illegale themes verspreidt waarvan sommige een backdoor blijken te bevatten.
Dat laat anti-virusbedrijf G Data weten.
Het gaat om de website "downloadfreethemes.download", waar meer dan 32.000 themes zijn te downloaden.
Via themes kunnen WordPress-beheerders de vormgeving van hun website aanpassen.
Naast gratis themes zijn er ook allerlei betaalde themes. De downloadfreethemes-website biedt echter deze betaalde themes gratis aan.
Sommige van de downloads zijn daarbij van een backdoor voorzien waardoor aanvallers controle over de WordPress-site krijgen die de themes installeren.
De downloadsite zou volgens cijfers van Similarweb 880.000 bezoekers per maand krijgen. Dit komt mede door de goede indexering in de zoekresultaten van Google. Bij het zoeken naar bepaalde themes of extensies verschijnt de malafide website hoger in de ranking dan de officiële downloadsite. "Zolang mensen bijna blindelings elke website die ze zien vertrouwen, blijven mensen een doelwit en dit zal niet snel stoppen", aldus G Data.